Vad är skillnaden mellan operativsystemen?

Windows, macOS och Chrome OS är tre av de vanligaste operativsystemen och respektive operativsystem har sina för- och nackdelar. Därmed passar operativsystemen olika bra till olika användningsområde, något som kan vara viktigt att ha i åtanke vid val av dator.

Windows

Windows, utvecklat av Microsoft, är det vanligaste operativsystemet och därmed även det som de flesta är vana vid. Datorer som kör Windows har därmed ett stort utbud gällande mjukvara och program som stöds samt fördelen att finnas hos många olika tillverkare. Vid gaming är Windows oftast det bästa valet då utbudet är stort och är det operativsystem som oftast prioriteras av utvecklare. Många arbetsdatorer använder sig av Windows.

MacOS

MacOS är operativsystemet som körs på datorer tillverkade av Apple, det vill säga Macbooks. Ifall man är en del av Apples ekosystem med exempelvis en iPhone eller en Apple watch kan macOS datorer vara till en stor fördel. Många kreatörer, videoredigerare, designers använder sig av macOS då det historiskt har haft större utbud av olika kreativa applikationer. Då macOS endast körs på Appledatorer är utbudet av produkter relativt lågt. Detta medför en större svårighet att hitta budgetalternativ med macOS då de flesta Macbooks befinner sig i den övre prisklassen.

Chrome OS

Chrome OS är ett relativt nytt operativsystem skapat av Google. Operativsystemet startade som ett internetberoende operativsystem som oftast kräver uppkoppling. Fördelar med Chrome OS handlar framförallt om att det är enkelt och simpelt samt inte är särskilt tungt att köra. Chrome OS befinner sig framför allt på budgetdatorer (med vissa undantag) och dessa datorer går under beteckningen Chromebooks. Datorer med Chrome OS passar bäst som hemdator och som budgetalternativ till studenter medan de inte passar för gaming.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Windows det vanligaste operativsystemet med stort utbud och fungerar till de flesta användningsområden. Vid gaming är Windows oftast det bästa valet. MacOS används främst av olika kreatörer samt för personer som kan utnyttja Apples ekosystem. ChromeOS är ett enkelt operativsystem med stort utbud vid budgetdatorer och fungerar bra på hemdatorer och billiga studentdatorer.

Operativsystem Fördelar Passar till
Windows Stort utbud
Bekant operativsystem
Gaming
Arbete
Hem
Student
macOS Apples ekosystem
Kreativt arbete
Student
Arbete
Chrome OS Enkelt
Lättkört
Stort utbud
Budgetalternativ
Hem
Student (budget)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev