Over-ear, on-ear eller in-ear?

Hörlurar kategoriserar oftast in i tre kategorier; Over-ear (runt/utanpå örat), on-ear (på örat) och in-ear (i örat), varav in-ear hörlurar ibland delas in i ytterligare två grupper: de som passar i öronkanalen (earbuds) eller de som sitter i öronen och är gjorda helt i hårdplast (earphones).

Passform

Gällande passformen är over-ear hörlurar generellt sätt bäst. Det är lättare att hitta en bra passform jämfört med in-ear och bidrar till mindre tryck mot örat än on-ear hörlurar. Om man dock hittar ett par in-ear hörlurar som passar bra kan dessa ha bättre komfort då de är lättare.

Ljudisolering & ljudläckage

Båda in-ear och over-ear har en bra ljudisolering. Gällande ljudläckage är over-ear och in-ear med silikon bäst, medan övriga in-ear brukar släppa ut mycket ljud till omgivningen.

Portabilitet

In-ear hörlurar är den självklara vinnaren gällande att vara kompakta och portabla. De väger lite och är lätta att transportera. Tvåa kommer on-ear som ofta är mindre än over-ear samt i många fall går vika för att ta upp en mindre yta.

Ljudkvalité

Ljudkvalité är ett svårbedömt område. Dyrare in-ear hörlurar med bra kvalité kan vara bättre än mediokra on-ear eller over-ear hörlurar. Dock har större hörlurar generellt större drivrutiner och bättre bas. Allmänt kan man säga att over-ears och in-ears är bäst, vilket dock endast är fallet vid dyrare in-ears. Annars kan on-ear låta bättre än in-ear.

Pris

När det kommer till prisklass är in-ear hörlurar allmänt billigast med en prisklass runt 150 kronor med sladd och runt 1 000 kronor trådlös. On-ear hörlurar och over-ear hörlurar befinner sig emellertid runt 1 000 kronor med kabel och 1 500 kronor trådlöst. On-ear hörlurar brukar dock vara lättare att hitta billigare än over-ear. Priset kan självklart variera utanför dessa prisklasser men det är ungefär var de vanligaste och populäraste i respektive kategori brukar hamna på.

Slutsats

Ifall man behöver ett par hörlurar som är mycket kompakta och är billigare rekommenderas in-ear hörlurar. Det kan handla om användning i det vardagliga livet vid promenader eller samtal. Ifall man är ute efter ett par hörlurar som erbjuder bra ljudkvalité, passform, ljudisolering och man inte tar så stor hänsyn till portabilitet passar over-ear och on-ear bättre. Detta kan till exempel handla om vid gaming. On-ear bör prioriteras över over-ear i de fall då man vill ha mer kompakta och kan kompromissa på passformen.

Passform Fördelar Passar till
Over-ear Bra passform
Bra ljudisolering
Väldigt bra ljud
Gaming
Musikproducerande
Film
Student
On-ear Ganska kompakta
Stort prisomfång
Gaming
Gym
Film
In-ear Mycket kompakta
Bra ljudisolering
Billiga
Bra till mycket bra ljud
Vardaglig musiklyssnande
Samtal
Löpning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev