Trådlös eller ej?

Utbudet på bluetooth-hörlurar har ökat drastiskt och har för många ersatt användning av hörlurar med kabel. Detta är något som väcker frågan om man ska skaffa trådlösa hörlurar eller ej.

Bluetooth-hörlurar har ett antal övertag gentemot traditionella med kabel, framförallt gällande smidighet. Med Bluetooth-hörlurar slipper man en kabel som på många sätt kan vara störande och i vägen. Trådlösa hörlurar är också en fördel om man inte vill ha på sig apparaten som man lyssnar på musik ifrån (så länge man håller sig inom bluetooth:ens räckvidd). Ifall man använder hörlurarna med flera musikspelare, som alla kanske har olika uttag, är trådlösa också en fördel då man kan sammankoppla med nästan alla typer av apparater.

Det finns dock vissa undantag. Främst handlar det om personer som inte vill spendera de extra pengarna som krävs för att köpa bluetooth-hörlurar som ofta ligger över 700 kronor istället för runt 100 kronor. Ifall man är någon som också använder hörlurarna under en längre period, till exempel att man reser, kan hörlurar med kabel också vara att föredra då man slipper problemet och krånglet med att behöva ladda hörlurarna.

För de som arbetar med musik och behöver använda sig av professionella hörlurar har många av dessa hörlurar fortfarande kabel, delvis för bluetooth inte håller samma mått av kvalité. Professionella hörlurar i det högre segmentet tenderar också att dra mycket mer ström. I många fall så pass mycket det blir nödvändigt att använda en extern DAC (digital till analog konverterare), utöver den oftast redan inbyggda, som kan ge ut mer ström. Dessa strömbehov kan göra trådlösa hörlurar ohållbart för de som arbetar professionellt med musik.

Sammanfattning

Ifall man ska köpa hörlurar med eller utan kabel handlar sammanfattningsvis om man är villig att betala de extra kronorna för att slippa hantera sladd och kunna byta mellan flera musiklyssnare med olika kontakter även om det kommer till kostnaden av att behöva ladda dem från tid till tid. Om detta inte är fallet kan det vara bättre att gå för traditionella hörlurar med kabel vilket även är fallet om man är musikproducent, vid videoredigering eller vid spelande.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev