Vad avgör prestandan i en laptop?

Processor och grafikkort är två av de viktigaste komponenterna hos en laptop och utgör vad som benämns som prestanda. Här reder vi kortfattat ut vad de båda sakerna är, vad det finns för typer samt för vilka användningsområden de är särskilt viktiga.

Processor

Processor är den centrala beräkningsenheten som utför program i datorn. Ju bättre processor laptopen har desto snabbare kommer den att drivas.

De två största tillverkarna av processorer är Intel och AMD. Serierna Core, Pentium samt Celeron är exempel på processorer tillverkade av Intel medan Ryzen är ett exempel på processor-serie från AMD.

Förenklat kan Celeron och Pentium ses som Intels billigare processor för laptops som kräver mindre prestanda medan Intel Core-familjen sträcker sig från mindre kraftfulla i3 till mer kraftfulla i9. I liknande ordningen sträcker sig AMD’s Ryzen förenklat från mindre kraftfulla Ryzen 3 till mer kraftfulla Ryzen 9.

Grafikkort

Grafikkortets uppgift är i grunden att omvandla datorns binära information till synlig bild. Detta handlar främst om avancerad bildbehandling och avlastning från processorn gällande grafiska arbeten.

AMD, NVIDIA och Intel är de tre största tillverkarna av grafikkortprocessorer. AMD med sin serie Radeon, NVIDIA med GeForce och Intel med bland annat HD Graphics och Iris Plus (båda integrerade, se nedan). Exempel på kraftfulla grafikkort är AMD Radeon Pro 5500M och NVIDIA GeForce RTX 2080 medan NVIDIA GeForce GTX 1650 är exempel på kraftfull men mer budgetvänligt grafikkort. Till sist är AMD Radeon RX Vega 10 och Intel UHD Graphics 630 exempel på billigare och mindre kraftfulla alternativ.

Integrerat vs dedikerat

Grafikkort kan delas in i integrerade eller dedikerade. Skillnaden mellan dessa är att integrerade är inbyggda direkt i datorns moderkort eller processor medan dedikerade är en separat komponent som är ansluten till en kortplats på moderkortet. Dedikerade grafikkort har också ett eget arbetsminne kallat VRAM och beräkningskraft vilket integrerade grafikkort inte har.

Största fördelen med dedikerade grafikkort handlar om att de är väsentligt kraftfullare. Eftersom de har sitt egna arbetsminne använder grafikkortet endast detta och låter därmed processorn använda allt vanligt RAM. Det innebär att datorn kan göra mycket tyngre uppgifter än om grafikkortet var integrerat och därmed behövde dela på RAM-minnet med processorn.

Fördelen med integrerat grafikkort handlar främst om priset. Dessa grafikkort är billigare än dedikerade vilket också betyder att laptopen i sin tur blir billigare. Integrerade grafikkort konsumerar även mindre energi vilket innebär att laptopen får en längre batteritid.

Användningsområden

Grafikkort och processor är två saker som är viktigt hos alla laptops, men precis som alla andra delar är prestandan hos dem viktigare hos vissa användningsområden än hos andra.

Ett väldigt bra grafikkort är framförallt viktigt vid spelande, arbete av 3D-grafik samt kreativt arbete medan det är mindre viktigt vid exempelvis vardagligt filmtittande och surfande. I de fall grafikkortets prestanda är väldigt viktigt är dedikerat grafikkort att föredra, medan integrerat grafikkort tvärtom är att föredra då grafikkortets prestanda spelar mindre roll.

Processorns prestanda är framförallt viktigt vid användningar såsom programmering, 3D arbete, spelande samt vetenskapligt - och kreativt arbete.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är processorn och grafikkortet det som är grunden för en dators prestanda. Processorn är datorns centrala beräkningsenhet som utför programmen och tillverkas främst av AMD och Intel. Grafikkortet hanterar istället datorns binära information till synlig video och tillverkas främst av NVIDIA och AMD samt Intel (integrerade grafikkort). Grafikkort kan vara antingen integrerade eller dedikerade. Integrerade grafikkort är inbyggda i processorn eller moderkortet och har fördelar gällande batteritid och pris. Dedikerade är separata komponenter som bland annat har eget arbetsminne vilket innebär att de blir kraftfullare. Grafikkortet är framförallt viktigt för spelande samt kreativt - och 3D arbete varvid dedikerat grafikkort är att föredra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev