Vad är skillnaden mellan operativsystem?

iPadOS och Android är de vanligaste operativsystemen hos surfplattor. Båda är sofistikerade operativsystem med många liknande funktioner, men mycket skiljer dem ändå åt. Följande kommer en bråkdel av skillnaderna hos respektive operativsystem samt några för- och nackdelar.

Android

Android är operativsystemet som finns hos majoriteten av tillverkare, allt från Samsung till Sony och Huawei. Det existerar därmed Android-surfplattor i alla prisklasser och det finns stor valfrihet i vilken tillverkare man kan köpa ifrån. Då Android-surfplattor finns hos flera tillverkare ökar dessutom chansen för att en Android-surfplatta har nya funktioner, både gällande mjukvara och hårdvara. Dock har de flesta tillverkarna en egen version av Android, Samsung har bland annat sin egna version kallad One UI. Detta betyder att upplevelsen kan variera mycket mellan olika tillverkare. Att vara anpassningsbar är en stor fördel som Android har. Allt från hemskärmen till inställningar och vilka appar som är standard går att anpassa till hög grad hos surfplattor med Android.

iPadOS

iPadOS är operativsystemet som körs på Apples nyare surfplattor, det vill säga iPads. Operativsystemet grundar sig på iOS men särskildes för att framhäva skillnaderna mellan iPads och iPhones. Då surfplattor med iPadOS endast tillverkas av Apple innebär det ett mindre utbud av modeller och prisklasser. De flesta iPads produceras med tanken att vara premium vilket innebär dyrare pris men oftast att de har bättre prestanda än de flesta Android-surfplattor. Att köpa en iPad är en stor fördel om man redan befinner sig inom Apples ekosystem. Funktioner såsom direkt koppling med exempelvis Airpods och att friktionslöst flytta kopierade material, meddelanden, webbsidor, bilder och mycket mer mellan en Ipad, Iphone och Mac gör att upplevelsen inom ekosystemet känns väldigt naturlig. Därutöver kommer uppdateringar till iPads snabbare och surfplattorna stöds längre än hos liknande Android-surfplattor. Operativsystemet är dock inte lika anpassningsbart som Android men detta innebär dock en stor bekantskap i operativsystemet om man har använt det eller iOS tidigare samt att det blir lättare för nya användare att använda.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är surfplattor med iPadOS (iPads) oftast dyrare men med fördelen att de har bra prestanda. iPads är framförallt av fördel om man befinner sig i Apples ekosystem, bryr sig om att surfplattan stöds länge eller om man vill ha en kraftfull surfplatta. Android ska istället väljas om man vill ha ett operativsystem med större anpassningsförmåga samt om man vill ha mer valfrihet i prisklass, tillverkare samt i mjuk-och hårdvara.

Operativsystem Fördelar
Android Flertal tillverkare
Flera priskategorier
Anpassningsbar
Budgetvänlig
iPadOS Apples ekosystem
Kraftfull
Snabbare uppdateringar
Stöds längre

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev