Touchskärm eller inte?

Touchskärmar är vanligast på 2-in-1 laptops där man kan använda laptopen både som en vanlig laptop och vrida den för att använda den som en surfplatta. Det finns dock även vanliga icke-konvertibla laptops som använder sig av pekskärmar. Här diskuterar vi för - och nackdelar med att ha och inte ha touchskärm.

Fördelar

Fördelarna med touchskärm härstammar främst från att man kan använda laptopen på andra sätt utöver de ordinarie som är möjligt med en laptop. Touchskärmar är till exempel perfekt för de som gillar att skriva/måla med penna eller ta anteckningar. För många innebär även pekskärmar en snabbare navigation än med mus eller pekplatta.

Nackdelar

I och med att teknologin som ligger bakom pekskärmen ständigt är igång och drar ström innebär det att en laptop med pekskärm generellt sett leder till sämre batteritid än samma modell utan. Därutöver skapar pekskärmar andra nackdelar såsom en oftast tjockare och tyngre laptop samt sämre synvinklar och mer reflektioner på grund av den oftast glansigare skärmen. Dessutom brukar pekskärm vara ett tillägg som således gör laptopen dyrare.

Sammanfattning

Om du ska välja pekskärm eller inte härstammar främst från hur ofta du tror att du kommer använda pekfunktionen. De allra flesta människorna kommer inte att använda den tillräckligt mycket för att överväga nackdelarna, vilket innebär att det oftast inte är något som rekommenderas. Däremot om man är en person som ofta ritar eller ta anteckningar på laptopen samt vill ha både en laptop och surfplatta i ett kan det vara värt att välja en 2-in-1.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev