Hur mycket batteritid är tillräckligt?

Hur mycket batteritid som är tillräckligt beror självklart på vad laptopen ska användas till. Rent allmänt räcker ofta 8 timmars batteritid för de flesta. Detta innebär tillräckligt med tid för att arbeta åtminstone en dag utan att ladda datorn, och för vissa personer ännu mer. Datorer med batteritid över detta kommer generellt med kompromissen att de är dyrare.

I vissa fall går det att hitta laptops med mer extrema batteritider, såsom upp till 20 timmar, varav dessa laptops oftast kostar mer. Dessa kan användas av dem som vet av sig att man reser ofta och inte kommer ha tillgång till uttag samt de som arbetar på tuffare saker än att bara titta på film och surfa. Att ha i åtanke är dock att de flesta datorer med extremt höga batteritiden ofta har detta på grund av att de har en processor och grafikkort som inte drar lika mycket, något som innebär en sämre prestanda. Det vill säga att i många fall innebär extrema batteritider (såsom upp till 20 timmar) en dator som inte är lika kraftfull.

Vid gaming är man ofta fast vid en och samma plats, något som innebär mindre beroende av batteritid. De flesta gaminglaptoparna ligger runt 2-5 timmar innan batteriet dör. Här räcker 4 timmar oftast utan problem och är ungefär den siffran de flesta bör sikta på.

Även om bättre batteri är att föredra för i princip alla innebär det oftast en dyrare laptop och sämre prestanda. Det innebär att det istället kan vara bättre att hitta en som är tillräckligt bra batteritid för vad laptopen ska användas till. Om man är en vanlig användare brukar 8 timmars batteritid räcka medan om man är någon som reser ofta kan det vara värt att betala mer för att få upp till 20 timmars batteritid. Däremot är runt 4 timmar tillräckligt för de som spelar då man oftast är vid en och samma plats i närhet av ett kontaktuttag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev