Vilket operativsystem ska jag välja?

iOS och Android är de vanligaste operativsystemen och båda har existerat på marknaden i över ett decennium. Båda är därmed sofistikerade operativsystem som har liknande funktioner, men mycket skiljer dem fortfarande åt. Följande kommer en bråkdel av skillnaderna hos respektive operativsystem samt några för- och nackdelar.

Android

Android är operativsystemet som finns hos majoriteten av mobiltillverkare, allt från Samsung till Sony och Huawei. Det existerar därmed Android-mobiler i alla prisklasser och det finns stor valfrihet i vilken tillverkare man kan köpa ifrån. Då Android-mobiler finns hos flera tillverkare ökar chansen dessutom för att en androidtelefonen har nya funktioner, både gällande mjukvaran och hårdvaran. Dock har de flesta tillverkarna en egen version av Android, Samsung har sitt One UI medan Huawei har sitt Magic UI. Detta betyder att upplevelsen kan variera mycket mellan olika tillverkare. Att vara anpassningsbar är en stor fördel som Android har. Allt från hemskärmen till inställningar och vilka appar som är standard går att anpassa till hög grad hos mobiler med Android.

iOS

Operativsystemet iOS finns endast hos iPhones (Apple-telefoner) vilket innebär ett mindre utbud av modeller och prisklasser. iOS-telefoner brukar dessutom vara i den dyrare prisklassen och följaktligen är det sällan man att hittar en ny iOS-telefon under 6 000 kronor. Däremot skapar iOS en stor fördel om man redan befinner sig inom Apples ekosystem. Funktioner såsom direkt koppling med exempelvis Airpods och att friktionslöst flytta kopierade material, webbsidor, bilder och mycket mer mellan en iPhone och en Mac gör att upplevelsen inom ekosystemet känns väldigt naturlig. Då det endast finns ett fåtal modeller med iOS varje år finns det stora mängder av accessoarer (såsom skal) till dessa, ett utbud som generellt är mycket större än accessoarer gjorda specifikt till Android-telefoner. Därutöver kommer uppdateringar till iOS-telefoner snabbare och mobilerna stöds längre än hos liknande Android-telefoner. Operativsystemet är dock inte lika anpassningsbart som Android men detta innebär en stor bekantskap i operativsystemet om man har använt det tidigare samt att det blir lättare för nya användare att använda.

Sammanfattning

iPhones är sammanfattningsvis oftast dyrare men operativsystemet är enkelt att använda och uppdateras både längre och snabbare än Android. Till iOS-telefoner finns det mycket accessoarer, en stark bekantskap i operativsystemet och en stor fördel om man befinner sig i Apples ekosystem eller för mindre tekniska användare. Detta förutsätter dock att iOS-telefonerna ligger innanför din prisklass. Android ska istället väljas ifall man bryr sig om stor anpassningsförmåga, valfrihet både inom hård-och mjukvara och pris. Detsamma gäller om man föredrar nya funktioner och prioriterar långsiktighet utöver 2-3 år eller bekantskap i operativsystemet mindre.

Operativsystem Fördelar
Android Flertal tillverkare
Flera priskategorier
Anpassningsbar
Budgetvänlig
iOS Apples ekosystem
Många accessoarer
Snabbare uppdateringar
Stöds längre

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev