3,5 mm hörlursuttag eller inte?

Att ha ett 3,5 mm hörlursuttag har länge varit standard hos mobiler, men på senare tid har de flesta topp-mobilerna slutat använda detta. Är det fortfarande nödvändigt att ha ett 3,5 mm hörlursuttag?

Utbudet på bluetooth-hörlurar (det vill säga trådlösa hörlurar) har ökat drastiskt och har för många ersatt användningen av hörlurar med kabel. Bortsett från nackdelen med att behöva ladda har bluetooth-hörlurar många övertag gentemot traditionella hörlurar med kabel, framförallt gällande smidighet. I och med detta tillsammans med det stora utbudet samt de mångtals olika adaptrar som säljs om man fortfarande vill behålla kabel-hörlurar är ett 3,5 mm hörlursuttag inte nödvändigt för de flesta.

Det finns dock vissa undantag. Främst handlar det om personer som inte vill spendera de extra pengarna som krävs för att köpa bluetooth-hörlurar som ofta ligger över 700 kronor istället för runt 100 kronor. Detta är även fallet om man inte vill krångla med en dongel eller vill kunna ladda mobilen med sladd och lyssna på musik samtidigt.

För de som arbetar med musik och behöver använda sig av professionella hörlurar behövs troligtvis en mobil med 3,5 mm då många av dessa hörlurar fortfarande av kabel, delvis för bluetooth inte håller samma mått av kvalité. I det fallet kan det vara nödvändigt att köpa en telefon med hörlursuttag.

Sammanfattningsvis, så länge man inte behöver ha hörlurar med kabel av till exempelvis batteri skäl, man vill slippa använda en dongel, inte vill spendera de extra pengarna för dyrare hörlurar eller är en musikproducent, kommer de allra flesta klara sig utan ett 3,5 mm hörlursuttag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev