Fingeravtryck eller ansiktsigenkänning?

I och med att tillverkare arbetar mer och mer på att få så små kanter som möjligt på våra telefoner har många blivit tvungna att skifta från det tidigare traditionella fingeravtrycksläsning till ansiktsigenkänning. Det finns dock ett antal telefoner som fortfarande har kvar fingeravtrycksläsaren, antingen genom att ha kvar större kanter eller genom att flytta den till exempel till baksidan eller till och med under skärmen. Detta väcker debatten vilken fingeravtryck och ansiktsigenkänning som faktiskt är bäst.

Vilket är snabbast?

När det kommer till hastighet brukar fingeravtrycksläsare ha fördelen. Detta är en teknik som många tillverkare har bemästrat, till skillnad mot ansiktsigenkänning som på vissa sätt inte har kommit lika långt. Till skillnad mot fingeravtryck innebär dock ansiktsigenkänning ingen extra handling för att låsa upp mobilen. Man lyfter bara upp telefonen och så är det klart, något som kan för många kännas mer naturligt.

Vilket är smidigast?

Vilket av sätten som är smidigare är väldigt personligt. Vissa föredrar fingeravtrycksläsaren då man kan (så länge den inte sitter på baksidan) använda den även om telefonen ligger på en yta, detta i skillnad mot ansiktsigenkänning som man oftast måste lyfta upp, eller om man låser upp den redan i fickan medan man tar upp den. Dessutom fungerar fingeravtryck bra även vid förändrat ansikte, såsom växa skägg, ha på sig glasögon eller mask och så vidare, något som kan vara ett problem för ansiktsigenkänning. Däremot fungerar ansiktsigenkänning ifall man har smutsiga händer eller håller i något, någonting som istället kan skapa problem vid fingeravtryck.

Vilket är säkrast?

Gällande säkerhet beror det på en del aspekter. Priset är något som till stor del avgör mer hur säkert det kommer vara än vilken av typerna du väljer. I billigare fingeravtrycksläsare mäts endast mönstret av fingeravtrycket, något som inte är lika säkert som de dyrare versionerna där även groparnas djup med mera tas hänsyn till eftersom de skapar en 3D modell. Även gällande ansiktsigenkänning har de billigare telefonerna oftast bara en som skannar en 2D bild av ansiktet med hjälp av kameran, något som därmed lätt kan luras av en bild. Däremot finns det vissa dyrare modeller som skapar 3D modeller av ansiktet och kan till och med använda sig av iris-scanning, något som ökar säkerheten. Generellt sett vinner dock fingeravtrycksläsaren när det kommer till säkerhet.

Sammanfattning

Till sist har många telefoner idag båda systemen och oftast även fler system för att låsa upp telefonen. Detta innebär valet mellan dem inte är inte särskilt stor jämfört med andra aspekter, då man oftast får med sig båda ändå. I slutändan handlar det främst om personlig preferens. Fingeravtrycksläsaren kan oftast vara snabbare men inte lika naturlig att använda då det kräver ytterligare en handling än att bara lyfta upp telefonen. Den fungerar dock bättre vid växlande utseende, medan ansiktsigenkänning fungerar bättre vid fulla eller smutsiga händer. Säkerheten är väldigt jämn mellan dem båda då priset kan vara mer avgörande för hur säker systemet kommer än själva systemet. Oftast är dock fingeravtrycksläsaren lite säkrare.

Säkerhetssystem Fördelar
Fingeravtryck Oftast snabbare
Fungerar vid växlande utseende
Generellt säkrare
Ansiktsigenkänning Mindre rörelse/arbete
Fungerar med fulla/smutsiga händer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev