Vad är skillnaden mellan de olika paneltyperna?

Medan standard LED skärmar är de vanligaste panelerna vid billigare TV-apparater har dyrare ofta de mycket bättre OLED eller QLED panelerna. Frågan om vilken mellan OLED och QLED man borde köpa dyker därmed ofta upp. Följande kommer en diskussion kring vad de olika panelerna är och vad de är bra för.

QLED-panel

QLED är en utveckling av de vanliga LCD panelerna som finns hos de flesta TV-apparaterna. Dessa paneler är därmed fundamentalt lika. QLED bygger på LCD men använder sig av Quantum dot-teknik som leder till förbättrad färgkvalité och ljusstyrka jämfört med vanliga LCD skärmar. Ljusstyrkan är även bättre än den hos OLED då QLED kan bli upp till dubbelt så ljus. Vita färger är något som också framhävs bra på QLED paneler. TV apparater med en QLED skärm fungerar bäst och rekommenderas ifall man har ett rum som är väldigt ljust eller man visar realistiska bilder, såsom vid sporttittande.

OLED-panel

OLED paneler bygger på en helt annan teknik än LCD och använder sig av pixlar som man individuellt kan stänga av eller sätta på. Eftersom pixlarna själva tänder sig själva och TV:n inte behöver en separat ljuskälla bakom eller på sidorna såsom LCD skärmar behöver har OLED TV-apparater ofta fördelen att kunna vara extremt mycket tunnare. OLED skärmar har också en stor fördel i ett rum med absolut mörker då den tack vara att stänga av individuella pixlar kan uppnå absolut svart. Dessa skärmar har också mycket bättre synvinklar än QLED paneler men kan inte bli i närheten av lika ljusa. Många filmer produceras dock inte med tanken att synas i hög ljusstyrka vilket innebär att de kan se bättre ut på en OLED panel än QLED. Vid långt tittande där samma sak konstant visas finns risken hos OLED paneler för inbränning, det vill säga en del av bilden kan “fastna” på skärmen. Denna risk är störst vid spelande. Risken är dock relativt minimal så länge man inte ständigt spelar samma spel i långa perioder.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis bygger QLED på redan existerande teknik som har blivit förbättrad medan OLED är ett helt annat sätt att skapa paneler på. QLED har fördelar med ljusstyrka och vita färger medan OLED har fördelar gällande svarta färger, synvinklar och tunnhet på TV:n. OLED borde väljas ifall man har ett extremt mörkt TV rum eller om hela familjen ska titta på TV:n samtidigt vilket kräver bra synvinklar. QLED är istället valet om man har fönster, lampor tända eller i övrigt ljust TV-rum. LED paneler är vanligast hos billigare TV-apparater vilket innebär att man kan få en större skärm till lägre pris, med kompromissen av sämre färger och ljusstyrka.

Paneltyp Fördelar
QLED Ljusstyrka
Vita färger
OLED Svarta färger
Bättre synvinklar
Tunnare
LED Billigare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var först med att få reda på de senaste nyheterna från Orpose

I och med att jag prenumererar samtycker jag till Orpose's policy om nyhetsbrev